Locatie, flexibiliteit, piekbelasting, capaciteit en veiligheid spelen een belangrijke rol 

Gerard Maessen, eigenaar van Camping de Zwaluw,  vertelt over zijn redenen om niet meer met gasflessen te werken, maar over te stappen op een propaangasnetwerk en alle stacaravans te voorzien van een vaste aansluiting. "Flessen kunnen de piekbelasting niet aan en iedere keer dat een nieuwe gasfles aangesloten werd, ging de ketel in storing. Met als gevolg dat de installateur hier iedere week een paar maal aan de slag moest. Dat kostte een klein kapitaal...". Lees hieronder het hele artikel of download het als PDF.

Energiebron

Propaan algemeen duurzame energiebron.jpgWeinig recreatieparken of campings zijn aangesloten op het aardgasnetwerk. Niet verwonderlijk, aangezien de meeste te vinden zijn in onze mooie, maar wel afgelegen, buitengebieden. Op de hei, in het bos, in de agrarische omgeving. En of het nu om een charmecamping of een groot vakantiepark gaat; overal is energie nodig. Om te koken, te verwarmen en om warm tapwater te produceren. Propaan is hier de meest voor de hand liggende optie. Om de eenvoudige reden dat propaan, in tanks of in flessen, een van de meest milieuvriendelijke energiebronnen is van dit moment. Het is een vloeibaar gemaakt petroleumgas, dat als nevenproduct uit de raffinage van olie voortkomt. Het is een koolstofarme brandstof met een bijzonder zuivere verbranding. Bovendien is propaan niet alleen geschikt voor de zomer, maar ook uitstekend te gebruiken in de winter. Het is daarmee een energiebron die bij de moderne tijd past.

Gasflessen of gastank?

Wie kiest voor propaan heeft in principe twee mogelijkheden voor de opslag van het gas. In gasflessen of een propaangastank. Propaangasflessen hebben als voordeel dat ze gebruiksvriendelijk en geschikt voor iedere locatie zijn. Ze kunnen voor iedere toepassing ingezet worden en zijn zeker voor seizoensgebruik een goede oplossing. De propaangastank daarentegen heeft een veel grotere inhoud, variabel van 1000 tot wel 40.000 liter. Gasflessen moeten, afhankelijk van het gebruik, regelmatig verwisseld worden, bij het gebruik van een gastank is dat verleden tijd. Afhankelijk van de bezettingsgraad van de vakantiewoning of caravan kan een propaangastank bovendien ook een stuk voordeliger zijn.  

Waar voor veel eigenaren van een chalet of stacaravan het gebruik van gasflessen voor huishoudelijk gebruik, koken en verwarmen, over het algemeen prima voldoet, ligt dat voor Camping de Zwaluw toch even anders. De Ysselsteijnse camping biedt namelijk het hele jaar door accommodatie aan seizoensarbeiders. Net als veel andere grotere campings heeft de Zwaluw ervoor gekozen om af te stappen van de gasflessen en over te stappen op een propaangasnetwerk. Dit bestaat uit een gastank en leidingsysteem naar de verschillende woningen. Eigenaar Gerard Maessen vertelt waarom hij deze keuze maakt.

Propaangasnetwerk voor Camping de Zwaluw

de zwaluw 2.jpg“24 jaar geleden zijn wij hier begonnen als boerderijcamping. Het was een echte seizoenscamping. In het zomerseizoen vol bezet en in november werd van iedere caravan alles afgekoppeld en schoongemaakt.” vertelt Gerard Maessen. “Dat was vroeger. Tegenwoordig worden de accommodatie en voorzieningen ieder jaar luxer en zijn ook in het winterseizoen alle 40 chalets bewoond. En vooral in de winter was ik het op een gegeven moment wel beu om te slepen met gasflessen. Daarom heb ik toen besloten om een leidingsysteem aan te leggen met een vaste aansluiting voor ieder chalet.” Piekbelasting “Gasflessen hebben te weinig capaciteit.”vervolgt Gerard Maessen. “Om 6 uur komen de bewoners thuis en gaan dan douchen, stoken, koken. Vrijwel allemaal op ongeveer hetzelfde tijdstip. Dat is dan ook precies het moment dat de klachten binnenstromen. De flessen kunnen deze piekbelasting niet opvangen. In die tijd ging iedere keer dat een nieuwe gasfles werd aangesloten de ketel in storing. Met als gevolg dat de installateur hier iedere week wel een paar maal aan de slag moest. Dat kostte een klein kapitaal. Nu, met een vaste aansluiting voor ieder chalet kan er dus geen storing meer zijn omdat de fles leeg is. Alleen wanneer de tank leeg is. En dat gebeurt dus niet.”

Capaciteit en veiligheid gasflessen

De Zwaluw.jpgPropaan is een gas dat onder druk vloeibaar gemaakt wordt. Het kookpunt van vloeibaar propaan is -42°C. Met andere woorden vloeibaar propaan gaat over in gasvorm wanneer de temperatuur hoger is dan -42°C. In een gesloten fles hangt het gas boven het vloeistofdeel. Het gas kan niet ontsnappen en in principe verdampt er evenveel als weer condenseert. Stijgt de temperatuur dan verdampt er meer vloeistof en stijgt de gasdruk. Dat is de reden dat een gasfles nooit meer dan 85% gevuld mag worden. Onder normale omstandigheden wordt een gasfles aangesloten op een regelaar die precies voldoende gas doorlaat om de aangesloten toestellen te laten functioneren. Iedere regelaar beschikt over een maximale doorstroomcapaciteit (in de meeste gevallen is dat 1,5 kg per uur). Is die capaciteit echter te klein, wat zich vooral tijdens de piekuren manifesteert, of is de gasfles bijna leeg dan kan ijsvorming op de fles ontstaan. De regelaar functioneert dan niet goed meer en het membraam kan stuk gaan. Met als gevolg dat het gas condenseert en in vloeibare vorm in de leiding kan komen. Dat dit gevaarlijk is, behoeft geen uitleg. Niemand zit te wachten op een steekvlam bij het aansteken van het fornuis. De meeste aangesloten toestellen zijn dan ook hiertegen beveiligd en vallen in storing. Gerard Maessen kent het verschijnsel maar al te goed: “Een goede reden om niet meer met gasflessen te werken maar alle vaste caravans te voorzien van een vaste aansluiting.” Het nieuwe systeem, geadviseerd en geïnstalleerd door Technisch Installatiebedrijf De Bruijn uit Venray, bestaat uit een leidingnetwerk, koppelingen, aansluitingen en verdeelkasten. Die laatste hebben meterkasten waarop zichtbaar is wat ieder chalet verbruikt. De gastank en de materialen voor de infrastructuur van het propaangasnetwerk werden door Jewagas geleverd.

Ontzorgen

De gastank is voorzien van telemetrie. “Jewagas kan hiermee op afstand meten hoeveel gas er nog in de tank zit en zo tijdig een seintje geven. Vooral in de wintermaanden is het van belang dat de tank zo vol mogelijk blijft. Het gas wordt automatisch geleverd door Jewagas. Hun chauffeurs gaan daarbij bijzonder zorgvuldig te werk. En voor mij betekent deze samenwerking dat ik ’s avonds geen zorgen meer heb.” aldus Gerard Maessen. 

Download dit artikel hier als PDF.