Het verschil tussen verbouwen en bouwen: de fundering bleek cruciaal

Het ‘kleine’ verschil tussen verbouwen en bouwen is sinds 1 juli 2018 dat nieuwbouw verplicht gasloos wordt. Geen enkel nieuwbouwhuis mag nog op het aardgas worden aangesloten. Dat geldt niet voor bestaande woningen. Maar wat als een geplande verbouwing door de gemeente als nieuwbouw gezien wordt? In dat geval wordt de gasaansluiting simpelweg afgesloten! Lees hier het opmerkelijke verhaal van Karin en Ronnie Wijnen, die hun oude boerderijtje wilden ombouwen tot hun droomhuis. Leer van hun ervaringen en de hindernissen die ze genomen hebben.

 

oude huis

Verbouwen tot Engelse cottage

Het Brabantse land is rijk aan vele mooie landschappen. Zo ook aan de rand van het dorp Someren, waar Karin en Ronnie een oud boerderijtje op een van die unieke plekjes kochten. “Hoe mooi het echt was, daar kwamen we pas achter toen we er eenmaal woonden.” vertelt Karin. “En dan vooral de locatie. Het huis zelf had geen isolatie, geen warm water, het was tochtig. Maar het was wel knus. We zijn er gaan wonen met minimale aanpassingen en hebben onszelf twee jaar gegeven om er achter te komen wat de mogelijkheden zijn om er ons droomhuis, een ‘oude stijl’ Engelse cottage,  van te maken. Waar staat de zon door de dag heen, wat zijn gevel 3warme plekken en wat koude, waar willen we een overkapping, etc. Dat waren de zaken waarop we ons uiteindelijke ontwerp voor de verbouwing gebaseerd hebben.” “Oud, maar wel van alle moderne gemakken voorzien.” vult Ronnie aan. Hij vervolgt: “In oktober 2018 hebben we de vergunning voor de verbouwing toegezegd gekregen en zijn we begonnen met het rooien van de bomen en slopen van de stallen. De architect vertelde ons dat we de voorgevel moesten laten staan voor de vergunning. Dat hebben we gedaan. Tijdens een storm zelfs met angst voor omwaaien. Het spookbeeld van koken op inductie dook op.  Maar gelukkig bleef de gevel overeind staan….”

'Eind goed, al goed, totdat bouwtoezicht voorbij kwam'

Verbouw, herbouw of nieuwbouw: wat zijn de regels?

De gevel stond nog overeind. Eind goed, al goed, zou je denken. Dat was ook zo totdat de gemeentelijke bouwtoezicht voorbij kwam. Ronnie:  “Toezicht had maar één vraag: waar is de rest van de fundering? Die was er niet meer. En op dat moment werd de verbouw voor de gemeente nieuwbouw. Met alle gevolgen van dien. Grote gevolgen! Zo vindt een verbouwing op dezelfde plek plaats, maar nieuwbouw is verplicht 15 meter van de openbare weg. Omdat de herbouw al was uitgezet en we op de plek waar de cottage zou moeten komen een tijdelijk onderkomen hadden, kregen we van de gemeente gelukkig wel toestemming om op dezelfde plek te bouwen. De voorwaarde die overeind bleef, was het verplicht gasloos indienen van de plannen. De oude gasaansluiting wordt afgesloten en we kunnen een nieuwe vaste aansluiting aanvragen. Maar ja, dat is sinds 1 juli 2018 geen optie meer, dus die krijgen we niet.”

Help, we krijgen geen gasaansluiting meer!

tijdens de bouwComfortabel wonen zonder gas, daar konden Karin en Ronnie zich niet veel bij voorstellen. “Wij koken graag. Maar dan wel op gas.” vertelt Karin. “Gas geeft een andere soort hitte en dat past helemaal bij onze koperen pannen en AGA oven. Koken op inductie hebben we ooit korte tijd gedaan en dat vonden we een drama. Daarnaast houden we van het gemak, de knusse sfeer en de uitstraling van een gaskachel. We zijn niet zo van het hout stoken, zeker ook omdat de uitstoot van fijnstof hierbij hoog is. In het verleden hebben we nooit over alternatieven nagedacht, maar nu we geen gasaansluiting meer krijgen, moesten we wel. Propaan bleek de oplossing. En daar zijn we heel blij mee. ”

'Wij koken graag, maar dan wel op gas!'

Propaan is prima alternatief

“Propaan is een prima alternatief.” vindt ook Ronnie. “Het is duurzaam omdat het gewonnen wordt als bijproduct van de olieproductie. Bovendien is alle apparatuur er geschikt voor. Wel moesten we er rekening mee houden dat we een andere installatie kregen en dus de constructie voor de fundering aangepast werd en de energieprestatie van de nieuwe woning moest opnieuw berekend worden. Maar dat heeft geen problemen opgeleverd en in april 2019 hadden we van de gemeente de toestemming om te starten met de bouw.”

Schoon verwarmen

shutterstock_520890373De meeste Nederlanders zijn in principe niet tegen het verduurzamen van de manier waarop we onze huizen verwarmen. En we hebben allemaal begrip voor het feit dat we ons gas niet meer uit de gasvelden in Groningen moeten halen. Tegelijkertijd weten we dat elders in de wereld, zoals bij onze oosterburen, juist nu de overstap naar aardgas gemaakt wordt. “Het valt moeilijk te begrijpen,” volgens Ronnie “dat je in Duitsland op het moment 750 euro subsidie krijgt als je overstapt op aardgas en dat je hier afgesloten wordt. Het lijkt een politieke agenda op kosten van de burger. Volgens mij is (aard-)gas namelijk een van de schoonste verbrandingsbronnen die er bestaan.” Daar heeft hij gelijk in. Aardgas en ook propaan beschikken over een bijzonder zuivere verbranding, een lage CO2- en zwaveluitstoot en deze gassen dragen minimaal bij aan de fijnstof emissie. Propaan is daarbij nog iets duurzamer omdat het geen directe fossiele brandstof is, zoals aardgas, maar een bijproduct van het raffinageproces van aardolie of de winning van aardgas. Wie van het gas af moet, moet daarom enkel van aardgas af, niet van propaan. Een installatie op propaangas blijft toekomstbestendig.

tank geplaatstVoor vele huishoudens en ondernemingen is propaangas (nog steeds) een effectief en goed betaalbaar alternatief. Wil je méér weten over propaan? Wat is het, waarvoor gebruik je het? Hoe sla je het op en sluit je het aan? Wat zijn de risico’s en hoe waarborg je de veiligheid? Of propaan als alternatief voor aardgas? Download dan hieronder het E-book Propaan: decentrale energiebron met perspectief! Een E-book vol praktische informatie die antwoord geeft op de meest gestelde vragen.

E-book Propaan: Wat is propaan?