Veilige gasopslag in de praktijk bij Fermacell

Van gedoogbeschikking tot explosieveiligheidsdocument; de propaantank bij Fermacell werd slechts enkele tientallen meters verplaatst, maar het vergunningentraject dat werd afgelegd was lang, heel lang. Een gesprek met Plant Manager Bart van der Linden en AMV-coördinator Rob Duimel. 

 

Lees hieronder het hele interview of download deze case als PDF.

Optimalisatieslag met propaantank
Propaan molecuul.png“Propaan wordt bij Fermacell vooral ingezet als brandstof voor een zestal heftrucks waarmee we ook binnen rijden.” vertelt Bart van der Linden. “We gebruiken hiervoor propaan omdat boven een bepaald tonnage de hefcapaciteit een elektrische heftruck niet meer efficiënt is en je daarnaast niet wil dat het binnenklimaat verpest wordt met dieseluitlaatgassen.. Bovendien willen we zo min mogelijk vervuiling op de producten die opgeslagen worden. Tot vorig jaar gebruikten we ook propaan bij het sealen van de producten op pallets. De nieuwe verpakkingsstraat werkt echter op aardgas. Alleen enkele speciale maten en kleine toebehoren worden nu nog handmatig geseald met propaan.” Jaren geleden koos Fermacell er al voor om een optimalisatieslag te maken en de kooien met heftruckgas-flessen te vervangen voor een propaangastank op locatie. Een rendabele overstap. Rob Duimel vult aan: “We hebben de tank destijds geplaatst met een brandwerende muur van legiostenen eromheen. De plek is toen samen met medewerkers van de Provincie Gelderland bepaald. Geruime tijd daarna kwam toch het verzoek vanuit de Provincie om te tank te verplaatsen naar een andere plek. In overleg is toen besloten dat de tank aan de straatkant, neergezet zou worden. In alle commotie daarom heen zijn we vergeten om daar een vergunning voor aan te vragen. We waren in de veronderstelling dat de samenspraak met de Provincie voldoende was. Dat bleek achteraf wat naïef. Logisch, wat die plek moet natuurlijk in de vergunning worden opgenomen.”

‘Jewagas denkt mee in oplossingsgerichte aanpak’

Aanpassing van de vergunningIMG_0855.jpg

Rob Duimel: “Naast de propaantank staat een overkapte opslag van materialen en pallets. Met open zijkanten die bekleed waren met winddoek. Geen probleem, tot het winddoek kapot waaide. We besloten om het te vervangen door geperforeerd plaatmateriaal. Het plaatmateriaal viel onder de noemer ‘vaste wanden’ en een overkapping met meer dan twee vaste wanden is volgens de regels een gebouw. En voor de plaats van een gastank ten opzichte van een gebouw geldt andere regelgeving. Dus moesten er weer maatregelen getroffen worden om te kunnen voldoen aan de regelgeving, dat begon met het opstellen van een explosie veiligheidsdocument.


Aanbevelingen vertaald naar de praktijk
67 - Laura Fotostudio - 5W1A7987jewagas-1.jpg“Vanuit het veiligheidsdocument kwamen een aantal aanbevelingen. Voor de prioritering en de praktische uitvoering ervan hebben Fermacell, de veiligheidsregio Gelderland Zuid, de gemeente Wijchen en een explosieveiligheidsdeskundige de koppen bij elkaar gestoken.” vervolgt Rob Duimel. “Iedere maatregel die genomen wordt, heeft consequenties voor een ander onderdeel. Gezamenlijk zijn we tot een goede gedegen oplossing gekomen.”
Bart van der Linden: “De maatregelen zijn zowel statisch als dynamisch. Ook Jewagas denkt mee in de oplossingsgerichte aanpak. In de praktijk zijn er nu legioblokken op de juiste afstand en met de juiste hoogte geplaatst, de leidingen zijn anders afgesteund en zijn alle gele beveiligingsdoppen vervangen. In overleg met Jewagas hebben we een nieuw protocol voor het lossen van propaan opgezet. Er wordt een opstelplaats met lijnen afgebakend en de chauffeur creëert tijdens het lossen als het ware een eigen Atex zone door een gebied met pilonnen af te zetten. Hij haalt daar bij alle mogelijke ontstekingsbronnen weg. Hij werkt met een checklist en is verplicht alle onderdelen van de lijst te controleren en af te vinken. Ondertussen wordt alle vrachtverkeer buiten de poort gehouden en mogen heftrucks niet tanken.”

“Wij werken al jaren met Jewagas. We hebben geen reden om dat te veranderen. Het loopt goed, Jewagas heeft altijd in alles meegedacht. Dat Jewagas lokaal georiënteerd is, brengt bovendien een stukje extra service met zich mee.” aldus Bart van der Linden.

Fermacell: een duurzame onderneming

logo fermacell.jpgFermacell BV, leverancier van gipsvezelplaten en vloerelementen, is in de 80-er jaren opgericht vanuit het milieubeleid van de PGEM in Nijmegen. Als eerste in Nederland werd hier rookgasontzwaveling toegepast om ‘zure regen’ aan te pakken. Het restproduct hiervan is gips. Om dit gips verder te gebruiken werd in Nifrik (Wijchen) een fabriek gebouwd om hier gipsplaten van te maken. “Het gips is een grondstof voor ons, maar ook de vezels uit oude tijdschriften of kranten gebruiken we.” vertelt Bart van der Linden. “We mengen dit in een droog proces, voegen water toe en persen er vervolgens platen van. Na uitharden en drogen, schuren we de platen met een dikte tot op de tiende mm nauwkeurig. Een volautomatische computergestuurde zaaglijn zaagt de platen op de gewenste maat. Onze grondstoffen zijn afvalmaterialen. Ook de uitval bij het zagen en schuren wordt weer opnieuw verwerkt. Het gebruikte water is maaswater, geen drinkwater.” Fermacell gipsvezelplaten en vloerelementen zijn sterk, slijtvast en glad. Ze bieden een goede brandwerendheid, geluids- en thermische isolatie. Ze kunnen geschroefd en verlijmd worden en zijn daardoor snel te verwerken. De producten zijn dan ook bij uitstek geschikt voor toepassing in de utiliteitsbouw, ziekenhuizen, houtskeletbouw en bij vloerverwarming. 

Cradle to cradle nog voordat de term was uitgevonden!

Download deze case als PDF.