Special effects: méér dan een beetje spektakel

De laatste jaren is het gebruik van special effects op een festival of evenement booming business. Sterker nog, we kunnen ons geen evenement meer voorstellen zonder de vlammenwerpers, de confetti of de CO2 pluimen. Waarschijnlijk zit het in ons DNA. Waren we als kind al gefascineerd door verhalen over vuurs­puwende draken, was geen feestje compleet zonder slingers of het uitstrooien van gekleurde papiersnippers over ieders hoofd, als volwassenen willen we die sensatie opnieuw beleven. Maar dan in het groot. Hans Bakker, eigenaar Rent FX, is gespeciali­seerd in de special effects die dat waarmaken. Medewerker Bas Wansink vertelt over de wereld achter het spektakel.

Lees hieronder het volledige interview of download het als PDF.

Extra invulling van een evenement

Rent FX is gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van special FX machines en producten voor de B2B markt. Op hun facebookpagina schittert dan ook de pay-off Partners in FX in het logo. Wat houdt dat in?

MAGICFX-CO2gun.jpgBas Wansink: “Wij leveren voornamelijk aan bedrijven die onze producten inzetten bij hun eigen klanten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bedrijven die licht en geluid verzorgen op festivals en evenement en bij ons een extra invulling van het eve­nement inkopen. Of pyrotechnische bedrijven die aanvul­lende special effects nodig hebben. Maar ook fotografen en reclamebureaus kennen de weg naar ons. Voor het opnemen van promotiefilms of bedrijfsopeningen.”

StageFlame3.jpg

 

 

Onmisbare rol voor CO2 en Propaan

Vlammenzuilen of witte pluimen schieten de lucht in, een vuurregen stort zich uit over het podium of grondnevel zweeft rond de voeten van de podiumkunstenaars. Effec­ten die, perfect georkestreerd op de maat van licht en het geluid, zorgen voor die extra dimensie die van een show een totaalbeleving maken. “CO2 en propaan zijn hiervoor onmisbaar.” volgens Bas. “CO2 gebruiken we vooral voor evenementen in de CO2-jet. En dan in een stijgbuisvariant. Het vloeibare product zorgt voor de mooie witte pluim. Vuurballen en vuurkolommen maken we met ‘stage flame’ apparatuur en daarvoor gebruiken we propaan.” Standaard wordt voor het creëren van vla­meffecten propaangas in flessen gebruikt. Voor ‘kleine’ vlammen zijn dat gasflessen zonder stijgbuis waarbij het gas zich boven in de fles bevindt. In het professionele circuit worden vaak vloeistof vlammen ingezet voor ex­tra grote vlameffecten, soms tot wel 10 meter hoog. De gasfles die hiervoor gebruikt wordt, is voorzien van een stijgbuis waardoor het propaan niet in de gasfase maar als vloeistof afgenomen wordt.

Nieuw: droogijs

droogijs om de benen horizontaal.jpgRelatief nieuw in het assortiment van Rent FX is de verkoop van droogijs (verkoop per kilo), de apparatuur hiervoor was al te huur. Bas: “Een rookmachine werkt traditioneel op oliebasis en laat daardoor in de ruimte op de verschillende op­pervlakken een vettig laagje achter. Droogijs, CO2 in vaste vorm, verdampt volledig. Het is dan ook een alternatief dat geen residu achterlaat. Bovendien is het effect mooier. De rook van een rookmachine stijgt op den duur op en beperkt het zicht. Dit in tegenstelling tot droogijsnevel. Deze blijft net boven de grond blijft hangen.”

Mag het ietsje méér zijn?

Meer service, meer flexibiliteit, meer kwaliteit. Het zijn za­ken die voor Rent FX van belang zijn. Niet alleen voor klanten, ook voor leveranciers. Bas Wansink: “Een relatie onderhouden, is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend bij ieder bedrijf. Wij hebben graag leveranciers waar we méér zijn dan ’n klant. Waar we nog speciaal zijn. Bij Jewagas zit dat wel goed. Daar staat klantvriendelijkheid voorop en is de service geweldig. We werken nu zo’n 10 jaar met Jewagas samen en ook al is het last-minute het kan altijd. Ook als er een evenement is op zondag en op zaterdag geleverd moet worden, met de logistieke afde­ling van Jewagas is het altijd af te stemmen. Bovendien is de kwaliteit van de flessen goed en zien ze er ook nog eens netjes uit. Dat is voor onze klanten dan weer van belang.”

logo-fx_groot.jpgRent FX op het feestje van de klant

Voor wie denkt dat Rent FX als verhuurbedrijf zelf niet betrokken is bij de uitvoering van het spektakel, Bas haalt je wel uit de droom. “We willen er graag bij zijn op eve­nementen en we zijn er ook vaak bij. Maar altijd via de klant. Meestal voeren we zelf niet de regie. Als de klant graag wil dat we erbij zijn voor de begeleiding terwijl zij de special effects uitvoeren, dan doen we dat uiter­aard graag. Zo verzorgde Rent FX bijvoorbeeld in op­dracht van een klant de finale van Holland’s Got Talent en van The Voice. Rent FX is een onafhankelijke speler in de markt. Wij zijn MagicFX Pro Dealer en voeren vrijwel alle artikelen van MagicFX. Je zou dan ook bijna kun­nen zeggen dat we voor de regio een verlengstuk van MagicFX zijn.”

Beeldmateriaal: MagicFX

U kunt het interview ook downloaden als PDF.