Passie en vakmanschap maken Konstruktiebedrijf de Bekker groot 

(Interview)

Op een mooie, zonovergoten, voorjaarsochtend stap ik in de auto.  Op de radio een reportage over de  St. Jansbasiliek. Dat gaat naar den Bosch toe… Ik heb een afspraak met Hans de Bekker van Konstruktiebedrijf de Bekker.  Op het moment dat ik deur van de bedrijfshal open, stap ik  binnen in de bedrijvige wereld van stalen profielen en platen.  Mijn afspraak staat achter in de hal, druk aan het werk. Maar de Bossche gastvrijheid is legendarisch. Ook hier. Tijd voor een bakkie koffie en een gesprek is er altijd. En al snel begrijp ik waarom dit bedrijf het zo druk heeft. Niet omdat de economie aantrekt of de bouw in de lift zit. Natuurlijk zijn dat omstandigheden die meespelen, maar de oorsprong van de overvloed aan opdrachten ligt in de passie voor het vakmanschap van de Bekker zelf.

Lees hieronder zijn verhaal of download de pdf.

bekker-logoKonstruktiebedrijf de Bekker is met vijf medewerkers geen groot bedrijf in algemene zin. Maar daar staat tegenover dat het kan bouwen op een generaties lange ervaring. Letterlijk. “Het bedrijf werd in 1935 opgericht door mijn vader, smid van beroep.” vertelt Hans de Bekker. “Tegenwoordig is het aandeel staal in de bouw gigantisch. Maar in het verleden was dat niet zo. Toen werd voornamelijk in hout gedacht. Konstruktiebedrijf de Bekker  hield zich  vanaf het prille begin bezig met het bewerken van metaal. Al die ervaring wordt van generatie op generatie overgedragen. Ik heb zelf in 1983 het bedrijf overgenomen, de volgende generatie werkt er al en zal op den duur het stokje overnemen. Op naar het 100 jarig bestaan.”

Continuïteit in het werk 

bekker constructie 3“Veel van de staalconstructies die we hier maken, zijn bestemd voor bedrijfshallen of appartementgebouwen.” vervolgt Hans de Bekker. “Dat kunnen constructies zijn waarin honderden tonnen staal verwerkt worden. Die bewerken we dan in fases. Er gaat zo’n 25 a 30 ton tegelijkertijd hier naar binnen en deze gaan  na bewerking naar de spuiter. Het staal wordt ingekocht bij de staalleverancier, wij zagen de kop- en voetplaten en maken de profielen. Alle laswerkzaamheden voeren we  in onze werkplaats uit. Op de bouw monteren we het geheel. Ook dat doen we zelf. We houden het liefst alles in eigen hand. Om de eenvoudige reden dat wij de constructie uit ons hoofd kennen. Gebeurt er iets bij de montage, dan kunnen we het á la minuut oplossen. Is de montage uitbesteed, dan veroorzaakt dit vaak direct een stagnatie. Wij doen er alles aan om de continuïteit in het werk te waarborgen. Hebben we daar hulp bij nodig,  dan  huren we  derden in of besteden werk aan collega’s uit.”  Naast de grote bouwprojecten, kan men bij de Bekker ook terecht voor klein staalwerk voor verbouwingen, een aanbouw of nieuwbouw van een woning. Of voor reparaties van  bijvoorbeeld stalen trapleuningen of hekwerken.  In principe voor alles in de bouw waar staal in zit.

Fijne jongens

“Het MIG / MAG lassen en autogeen snijden zijn onlosmakelijk verbonden met gassen. We gebruiken hier voornamelijk Argon menggasacetyleen en zuurstof. Deze gassen kopen wij in bij Jewagas. Evenals het propaangas voor onze heftrucks. Een leverancier voor wie het leveren volgens afspraak net zo belangrijk is als voor ons. Onze vaste aanspreekpunten binnen Jewagas geven advies waar nodig  en denken mee over hoe we efficiënter kunnen werken. Ook de chauffeurs van Jewagas zijn voor mij een belangrijke schakel. Het zijn stuk voor stuk fijne jongens. Ze zetten bijvoorbeeld zonder dat ze dat hoeven doen de flessen in de kooi. Altijd bereid om mee te werken. Dat is magnifiek. ” aldus Hans de Bekker.

Gascilinders voor lasgassen moeten aan veel verschillende normen en richtlijnen voldoen. Omdat het lastig is om alle benodigde kennis te vergaren, hebben we een E-book samengesteld met díe informatie die voor de gebruiker van belang is om veilig en efficiënt te werken. Informatie over maximale druk, afsluiters en zijaansluitingen, kenmerken, keuring, opslag en veiligheid. U kunt het hier downloaden.