Drankenhandel Bessems groeit door ‘out of the box’ denken

Waar de horeca al enige jaren kampt met een krimpende markt, zwemt Bessems tegen de stroom in en groeit in de afgelopen jaren sterk door. Een succes dat niet afgedwongen wordt door op de handen te gaan zitten en te wachten op betere tijden. Zeker niet. Bessems drank- en partyservice dankt haar succes juist voor een groot deel aan de no-nonsens instelling van iedereen die er werkt. Met een directeur die zelf voorop loopt. “We doen het samen.” vertelt Eric Bessems. “Dat maakt ons anders dan de traditionele drankenhandel. We kunnen snel reageren en zijn oplossingsgericht." In het artikel Bessems drank- en partyservice vaart eigen koers  leest u het volledig interview met Eric Bessems over zijn visie op een goede relatie.

Lees hieronder het hele interview of download deze case als PDF.

Pand Bessems-1.jpg

Bessems drank- en  partyservice vaart eigen koers

Al bijna 100 jaar vaart de Maastrichtse drankenhandel Bessems een eigen koers. Anders dan de traditionele dran­kenhandel, is Bessems een merk- onafhankelijke partner van veel horecabedrijven, van vrijwel alle brouwerijen en frisdrankleveranciers en zelfs van collega drankenhande­laren. Op de specifieke Bessems manier leveren ze aan de horeca en op evenementen, waarbij service, betrokkenheid en oplossingsgerichtheid altijd voorop staan. Dat maakt ze niet alleen uniek in de markt, het levert ze ook respect op. Van klant en leverancier. Een gesprek met Eric Bessems over zijn visie op een goede relatie.

Loodsvisje van de haai

“Onze filosofie komt overeen met de werkwijze van het loodsvisje van de haai.” vertelt Eric. “Wij opereren in de omgeving van de haai, zwemmen mee en ruimen de boel op. Prettig voor de haai, die ons dan ook graag onze gang laat gaan. In het verleden was die haai Heineken. Tegenwoordig hebben we heel veel meer haaien waar we mee zwemmen. Het is onze specifieke manier van werken. En daar gaan we ver in. Heel ver. Als allemans­vriend zie je bij ons geen reclameborden van de een of de ander, we dragen geen bedrijfskleding met merklogo’s van een specifieke leverancier en we hebben een manier gevonden om op evenementen materialen te leveren waarbij we bijzonder snel van branding kunnen wisse­len.” Daarmee mag Bessems zich in de branche zeker onderscheidend noemen. Waar de partyservice van Bes­sems op tal van evenementen in het hele land te vinden is, kopen veel cafés in Limburg, van groot tot klein,graag hun reguliere assortiment hier in. Ook de speciaalbier cafés mag Bessems tot hun klantenkring rekenen. “ Hebben we een product niet in ons assortiment, dan zorgen we dat we het binnen een week wel kunnen leveren.”

Ook Jewagas denkt ‘out of the box’

Tegen de stroom in

Al zou je het van een loodsvisje niet snel verwachten, tegen de stroom in zwemmen is Bessems niet vreemd. De onderneming is in de afge­lopen 5 jaar sterk gegroeid. En dat in een krimpende markt! Veel van dat succes is te danken aan de no-nonsens instelling van iedereen die er werkt. Eric werkt altijd mee en loopt zelf voorop. Veel leveranciers kennen hem dan ook als ‘de jongen op de heftruck’. “Vergelijk het met voetbal.” lacht hij. “De spits staat misschien wel in de schijnwer­pers, maar de rest van het team is zeker zo belangrijk voor het resul­taat. Wij zijn hier een team, we doen het samen. Het totaalplaatje moet het maken. Dat maakt ons anders dan de traditionele dranken­handel. We kunnen snel reageren en zijn oplossingsgericht. Eigenlijk lijkt Jewagas daarin wel op ons. Jewagas heeft laten zien dat ook zij ‘out of the box’ kunnen denken.

De pijlers onder een goede relatie zijn eerlijkheid en betrouwbaarheid

CO2 flessen.jpgOpenheid van zaken

Sinds zo’n anderhalf jaar koopt Bessems koolzuur in bij Jewagas. Eric licht de keuze toe: “Bij ons kom je niet snel binnen en we nemen ook niet snel afscheid van leveran­ciers. Eerlijkheid en betrouwbaarheid zijn voor ons de pijlers onder een goede relatie. Koolzuur wordt in de horeca en op evenementen vooral gebruikt voor het tap­pen van een fust bier. Het is geen uniek product, de ene koolzuurfles is in principe niet anders dan de andere. Dat betekent dat prijs het verschil maakt. Reden voor ons om toch voorzichtig te onderzoeken wie Jewagas werkelijk is. We hebben voor hen gekozen omdat ze transparant, duidelijk en open zijn. Inmiddels hebben we een goede relatie opgebouwd. De service is goed. Als het nodig is, wordt er snel geschakeld en geleverd. Daar kan ik van op aan en is ook hoe wij zelf werken.”

Bessems Logo Nieuw.jpg

Inspiratie

Bessems drankenhandel werd opgericht in 1924. In­middels, staat met Eric de derde generatie aan het roer in Maastricht. De vierde generatie is ook al ingestapt. Dus het 100-jarig bestaan zullen ze met gemak halen. Hoe? Vooral door zichzelf te blijven en trouw aan de eigen normen en waarden. Dat maakt Bessems drank-en partyservice een inspiratiebron voor veel Limburgse ondernemingen.

Of download deze case als PDF.